Aşıların Koruyuculuğu

Aşıların Koruyuculuğu

Avustralya’lı bilim insanları tarafından yapılan çalışmada;

Hem önceki enfeksiyonun hem de aşılamanın COVID-19’dan güçlü koruma sağladığı gösterilmiştir. Bununla birlikte, bağışıklığın azalması ve viral varyasyonun zamanla koruma kaybına yol açabileceğine dair endişeler vardır. Aşıların ileride uygulanmasına yardımcı olmak için korumanın bağışıklık ilişkilerini belirlemek için immün korumanın kestirimci modellerine acilen ihtiyaç vardır.
Bunu ele almak için, in vitro nötralizasyon seviyeleri ile SARS-CoV-2 enfeksiyonundan gözlemlenen koruma arasındaki ilişkiyi, mevcut yedi aşıdan ve iyileşme kohortlarından elde edilen verileri kullanarak modelledik.
Burada nötralizasyon seviyesinin bağışıklık koruması için oldukça öngörücü olduğunu gösteriyoruz. % 50 koruyucu nötrleştirme seviyesinin ortalama iyileşme seviyesinin yaklaşık% 20’si olduğu tahmin edilmiştir (% 95 CI =% 14-28). Şiddetli enfeksiyondan% 50 koruma için gerekli tahmini nötralizasyon seviyesi önemli ölçüde daha düşüktü (ortalama iyileşme seviyesinin% 3’ü (CI =% 0.7-13, p = 0.0004).
Aşılamadan sonraki ilk 3-4 ay içinde aşılanmış deneklerde nötralize edici titre bozulmasının, en azından iyileşme döneminde gözlenen bozulma kadar hızlı olduğunu bulduk.
Bağışıklamadan sonraki ilk 250 gün boyunca nötralizasyon titresindeki bozulmanın modellenmesi, SARS-CoV-2 enfeksiyonundan korunmada önemli bir kayıp olacağını öngörür, ancak ciddi hastalıklardan korunma büyük ölçüde muhafaza edilmelidir.
Bazı SARS-CoV-2 varyantlarına karşı nötralizasyon titreleri, aşı suşuna kıyasla azalır ve modelimiz, viral varyantlara karşı nötrleştirme ve etkinlik 50 arasındaki ilişkiyi öngörür.
Analizlerimiz, salgının gelecekteki yörüngesini kontrol etmek için aşı stratejilerinin geliştirilmesine yardımcı olacak SARS-CoV-2 bağışıklık korumasının kanıta dayalı bir tahminini sağlar.

Makalenin tamamını okumak ve indirmek için tıklayınız.

30390cookie-checkAşıların Koruyuculuğu

3 2 votes
Article Rating

Yazar hakkında

Prof. Dr. Mustafa SAYGIN administrator

Prof. Dr. Mustafa SAYGIN Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Fizyoloji Ana Bilim Dalı ISPARTA.

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x