B12 Vitamininiz (Siyanokobalamin) ne durumda?

B12 Vitamininiz (Siyanokobalamin) ne durumda?

B12 Vitamininiz (Siyanokobalamin) ne durumda?

B-12 Vitamini diğer tüm B vitaminleri gibi suda çözünür, kan dolaşımında dolaşabilir ve çok önemli bir B vitaminidir. Kobalt içeren “kobalamin”bileşikleridir.

Karaciğerde depolanır ve 3-4 yıl boyunca eksikliği yaşanmaz. Fazla veya istenmeyen B-12 vitamini idrarla atılır.

B-12 Vitamini en büyük ve yapısal olarak en karmaşık vitamindir. Et ürünlerinde doğal olarak bulunur ve yalnızca bakteriyel fermantasyon sentezi yoluyla endüstriyel olarak üretilebilir.

Gıdalar

B-12 Vitamini doğal olarak balık, et, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Genellikle bitki besinlerinde oluşmaz. Metil kobalamin ve Adenozil kobalamin formu besinlerde bulunan koenzim formlarıdır.

B-12 vitamini diyet kaynakları

  • Sığır eti
  • Kanatlı eti
  • Kuzu
  • Balık, özellikle mezgit balığı ve ton balığı
  • Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri
  • Bazı besinsel maya ürünleri
  • Yumurtalar
  • Bazı soya sütü ve kahvaltı gevrekleri B-12 vitamini ile zenginleştirilir.

Aktif bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan önce dengeli bir diyet uygulamak ve sağlıklı miktarda besin almak her zaman daha iyidir. B12 eksikliği belirtileri sağlıklı bir diyet ile kolayca önlenir.

Yararları

B-12 Vitamini, beynin normal işlevi ve sinir sistemi için çok önemlidir.

Vücuttaki her hücrenin metabolizması, yağ asitlerinin sentezinde ve enerji üretiminde rol oynadığından B-12 vitaminine bağlıdır. B-12 Vitamini, insan vücudunun folik asidi emmesine yardımcı olarak enerjinin salınmasını sağlar.

Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda rol oynar ve DNA’nın oluşturulmasına ve düzenlenmesine yardımcı olur. İnsan vücudu her dakika milyonlarca kırmızı kan hücresi üretir. Bu hücreler B 12 vitamini olmadan düzgün şekilde çoğalamazlar. Kırmızı kan hücrelerinin üretimi, B-12 vitamin seviyelerinin çok düşük olması durumunda azalır. Kırmızı kan hücresi sayısı düşerse anemi oluşabilir.

Günlük Doz ne kadar olmalı?

B-12’nin önerilen günlük dozu bir kişinin yaşına bağlıdır:

Yetişkinler ve gençler: günde 2,4 mikrogram (mcg)

9-13 yaş arası çocuklar: günde 1.8 mcg

4 ila 8 yaş arası çocuklar: günde 1,2 mcg

1 ila 3 yaş arası küçük çocuklar: günde 0.9 mcg

7 ila 12 aylık bebekler günde 0.5 mcg B-12 gerektirir ve 6 aylıktan küçük bebekler günde sadece 0.4 mcg alırlar.

Hamile kadınlar 2.6 mcg, emziren kadınlar ise günde 2.8 mcg gerektirir.

Aşırı B-12 vitamini alımı toksik veya zararlı nitelikler göstermemiştir. Ancak, takviye almaya başlamadan önce doktorunuzla görüşmelisiniz.

Bazı ilaçlar B 12 vitamini ile etkileşime girebilir. Bunlar metformin, proton pompası inhibitörleri ve sıklıkla peptik ülser hastalığı için kullanılan h2 reseptörü agonistlerini içerir. Bu ilaçların tümü, B-12 vitamin emilimini engelleyebilir. Antibiyotik kloramfenikol veya kloromisinetin, takviye alan kişilerde kırmızı kan hücresi üretimini de engelleyebilir.

Yan etkiler

B-12 vitamini almanın yan etkileri çok sınırlıdır. Yüksek miktarlarda toksik olduğu düşünülmez ve 1000 mcg dozlarının bile zararlı olduğu düşünülmez.

Almanya’da bir kişinin B-12 takviyesi sonucu Rosacea (gül hastalığı) bildirdiği 2001’den bu yana B-12’ye olumsuz bir reaksiyon bildirilmemiştir. B-12 ile tetiklenen akne vakaları da bildirilmiştir.

B-12 vitamini alımı için üst sınır yoktur, çünkü yüksek düzeyde tüketmek sorunlara neden olmaz. Bununla birlikte, vücutta doğal olarak yüksek düzeyde B-12 vitamini bulunması, ciddi bir altta yatan durumu öne sürdüğü için endişe kaynağı olabilir.

Siyanokobalamin, zehirli bir madde olan siyanür izleri içeren takviyenin enjekte edilebilir bir şeklidir. Sonuç olarak, olası etkileri konusunda bazı endişeler dile getirilmiştir. Bununla birlikte, birçok meyve ve sebze bu izleri içerir ve önemli bir sağlık riski olarak kabul edilmez.

Bununla birlikte, bu tür bir destek, böbrek hastalığı olan kişiler için önerilmez.

16410cookie-checkB12 Vitamininiz (Siyanokobalamin) ne durumda?

0 0 votes
Article Rating

Yazar hakkında

Prof. Dr. Mustafa SAYGIN administrator

Prof. Dr. Mustafa SAYGIN Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Fizyoloji Ana Bilim Dalı ISPARTA.

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x