Covid-19 İmmün (Konvalesan) Plazma Tedarik Ve Klinik Kullanım Rehberi V5

Covid-19 İmmün (Konvalesan) Plazma Tedarik Ve Klinik Kullanım Rehberi V5

COVID-19 İmmün (Konvalesan) Plazma Klinik Kullanım Endikasyonları:

 

Hastanın, semptomların başlamasından sonra geçen sürenin 7 günü aşmamış olması ve

 

  • Pnömoni bulgularının olmaması,
  • Yoğun bakım ihtiyacı gelişmeden önce verilmesi,
  • 60 yaş üzerinde olması

veya

18-60 yaş arasında olup ciddi komorbiditelerin (kanser, KOAH, kardiyovasküler hastalık, hipertansiyon, DM) bulunması veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanması.

 

Çocuklar ve gebelerde, etkinlik ve güvenlik için, immün plazma tedavisi ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır

 

İleri düzey pnömoni ve oksijen ihtiyaci artan ve 5 lt/dk dan oksijen alırken satürasyonu 90 altinda olan hastalarda etkinlik ve güvenlik için yeterli kanıt bulunmamaktadır.

 

Hastalık seyrinde daha sonraki geç dönemlerde ve çoklu organ yetmezliği ile entübe edilmiş kişilerde immun plazma kullanılması; muhtemelen zaten antikor gelişmiş olması ve konak tepkilerine bağlı önemli organ hasarı nedeniyle zarar verebilmektedir.

 

Sitokin fırtınasının ön plana çıktığı semptomlar (tedaviye rağmen devam eden dirençli ateş, devamlı yüksek seyreden ya da artmaya devam eden biyokimyasal parametreler) başladıktan sonra, bu tedavi yönteminin kullanılması önerilmemektedir.

 

COVID-19 Virüs Enfeksiyonuna Yakalanmış ve Sonrasında İyileşmiş Bireylerin Bağışçı Olabilme Kriterleri:

1. COVID-19 enfeksiyonu tanısının, laboratuvar test (nazofarenks sürüntü örneğinden çalışılmış PCR test pozitifliği ya da serolojik olarak SARS-CoV-2 antikorlarına ait test pozitifliği) sonuçlarına göre alınmış olması ve

2. Klinik olarak (öksürük, ateş, nefes darlığı, halsizlik vb.) iyileşmenin üzerinden en az 14 gün geçmiş olması ve

3. Nazofarenks sürüntü örneklerinden çalışılmış en az 2 adet PCR test sonucu negatifliğinin (testlerden birisi son 48 saat içerisinde yapılmış olmalı) olması gerekmektedir.

4. Klinik iyileşmenin üzerinden 28 gün geçti ise PCR test negatifliği şartı aranmaz. Bu kişilerin hastalık dönemine ait tıbbi kayıtları eksiksiz dokümante edilerek izlenebilir olmalıdır.

COVID-19 enfeksiyonu geçirmiş kişilerin, immün plazma bağışçısı olmaları gönüllülük esasına dayanır. Bağışçının, gönüllü COVID-19 immün plazma bağışçısı olabilmesi için “Tam Kan Bağışı” için gereken şartları taşıması gerekir.

 

Plazma tedavisi rehberini okumak ve indirmek için tıklayınız.

28040cookie-checkCovid-19 İmmün (Konvalesan) Plazma Tedarik Ve Klinik Kullanım Rehberi V5

5 1 vote
Article Rating

Yazar hakkında

Prof. Dr. Mustafa SAYGIN administrator

Prof. Dr. Mustafa SAYGIN Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Fizyoloji Ana Bilim Dalı ISPARTA.

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x