Bildiğiniz gibi Covid-19 salgınında en başarılı ve kısa sürede salgını kontrol etmeyi başaran Güney Kore’dir.
Uzmanlar, iyileşmiş hastalarda yapılan testlerin yeniden enfeksiyon değil yanlış pozitif bulduğunu söylüyor.
Güney Kore’nin bulaşıcı hastalık uzmanları Perşembe günü yaptığı açıklamada, ölü virüs parçalarının burada yeni koronavirüs günlerinde ve hatta tam iyileşmeyi işaretledikten sonraki haftalar için tekrar pozitif test çıkması 260’dan fazla insanda olası neden olduğu söylenmiştir.
Yapılan testler ölü virüsün ribonükleik asidini tespit ettiğini söylemişlerdir.
COVID-19 tanısı için kullanılan PCR testlerinde veya polimeraz zincir reaksiyon testlerinde virüsün ister canlı bir virüsten, ister iyileşmiş hastalardan aylarca sürebilen ölü virüs hücre fragmanlarından olsun genetik materyallerinin test sırasında çoğaldığını saptamışlardır.
PCR testleri virüsün canlı mı yoksa ölü mü olduğunu ayırt edemediğini belirtmişlerdir.
Ulusal Tıp Merkezi, Pazar günü itibariyle, Kore’de 263 kişinin virüssüz ilan edildikten sonra tekrar hastalık için pozitif test ettiğini, bunun 17’sinin küçük veya genç olduğunu söyledi.
Solunum epitel hücresinin yarı ömrü üç aya kadar sürer ve hücredeki RNA virüsü, hücrenin ortadan kaldırılmasından bir ila iki ay sonra PCR testi ile tespit edilebilir.
Komitenin bulguları, Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından, tekrarlanan hastaların bulaşıcılığın çok az olduğu veya hiç olmadığı yönünde daha erken bir değerlendirme olduğunu doğruladı.
Komite, COVID-19’un nüksetme nedeni olarak yeniden etkinleştirilmesini reddetti ve hastaların geliştirdiği antikorlar nedeniyle yeniden enfeksiyon oluşma olasılığının çok az olduğunu veya hiç olmadığını söyledi.
“COVID-19’un yeni bir virüs ürettiği süreç sadece konakçı hücrelerde gerçekleşir ve çekirdeğe sızmaz. Bu kronik enfeksiyona veya nükslere neden olmadığı anlamına geliyor ” şeklinde yorumlanmaktadır.
Yazının orjinal halini okumak için tıklayınız.
Yazar hakkında