Melanosit kök hücreleri farklılaşabilir
Northwestern Üniversitesi’nde bir dermatoloji profesörü olan Dr. Rui Yi, kök hücrelerden türetilen özel hücrelerin, belirli bir hücre kültürü ortamına maruz kaldıklarında farklılaşmaya maruz kalabileceğinin gösterildiğini belirtti. Bununla birlikte, canlı organizmalarda kök hücrelerin farklılaşmadığına dair sınırlı kanıt vardır.
“İnsanlar genellikle kök hücrelerin kendi kendini yenileyerek kendilerini koruduklarını düşünürler, ancak farklı hücre türleri oluşturmak için de farklılaşabilirler. Tipik olarak, bu farklılaşma sürecinin geri döndürülemez olduğunu düşünüyoruz. Örneğin, hematopoietik kök hücreler, T hücreleri ve B hücreleri dahil olmak üzere farklı kan hücrelerine farklılaşabilir. Dr. Yi, bu hücreler normalde asla geri dönmeyecek” olarak açıklama yapmıştır.
“Bu, doku kök hücresinin, bu durumda melanosit kök hücrelerinin kesinlikle farklılaşabileceğinin bir göstergesidir. Çalışma, melanosit kök hücrelerinin farklılaşabildiğini ve uygun mikroortama girdiklerinde farklılaşabildiklerini gösterdi” olarak saptadılar.
Önceki çalışmalar, Wnt proteini tarafından aktive edilen sinyal yolunun, McSC’lerin farklılaşmasını etkileyebileceğini göstermiştir. Mevcut çalışmadan elde edilen bulgular, ampuldeki epitel hücreleri tarafından eksprese edilen Wnt proteininin, saç tohumu McSC’lerinde Wnt sinyal yolunu aktive ederek bunların farklılaşmasına neden olduğunu ileri sürdü.
Bu sonuçlar, Wnt yolunun, McSC’lerin farklılaşmasının ve farklılaşmasının düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığını göstermektedir.
Yaşlanmayı hızlandırmak için saç koparma
Önceki çalışmalar, McSC’lerin rejeneratif kapasitesinde folikül kök hücrelerinde gözlemlenenden daha hızlı yaşa bağlı bir düşüş olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, folikül kök hücreleri, yeterli pigment üreten melanositlerin yokluğunda, saçın uzamasını kolaylaştıran hücreler üretmeye devam eder. Bu, yaşlanmayla birlikte saçların beyazlamasına neden olur.
Bu çalışmada araştırmacılar, çıkıntı ve saç tohumu bölgesindeki McSC’lerin dağılımındaki bir değişikliğin saçın beyazlamasını açıklayıp açıklamayacağını incelediler. Yaşlanmanın saçın beyazlamasına nasıl yol açabileceğini değerlendirmek için araştırmacılar, her bir telojen fazda farelerin saçlarını kopararak yaşlanma sürecini hızlandırdılar.
Saç yolmadan sonra şişkin kök hücre bölmesindeki McSC sayısının %10’dan %50’ye çıktığını bulmuşlardır. Bunun nedeni, telojen fazı sırasında şişkin kök hücre bölmesinden saç çıkıntı bölmesine dönen daha az McSC’ydi.
Ayrıca, hem farklılaşmış olgun melanositleri hem de nesil McSC’leri oluşturmak için çoğalabilen saç tohumu McSC’lerinin aksine, çıkıntı bölgesindeki McSC’ler çoğunlukla hareketsizdi ve yalnızca McSC’lerin kendini yenilemesine katkıda bulundu.
Diğer bir deyişle, çıkıntıdaki McSC’ler çoğunlukla kendi kendini yenileme yoluyla kök hücre popülasyonunun korunmasına katkıda bulunur ve farklılaşmış pigment üreten melanosit üretmezler. Bu nedenle, yaşlanma ile birlikte saç tohumu McSC’lerinin kökte birikmesi, saç için melanin pigmenti üretebilecekleri saç tohumu bölgesine geri dönen kök hücrelerin daha düşük bir oranına yol açabilir.
Dr. Yi, bu deneylerin fareler üzerinde yapıldığını ve bu bulguların insanlarda tekrarlanıp tekrarlanamayacağını incelemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Yazar hakkında