Vitamin B12 Eksikliğim Varsa!!!

Vitamin B12 Eksikliğim Varsa!!!

Vitamin B12 Eksikliğim Varsa!!!

B-12 Vitamini eksikliği vücutta yeterli B-12 vitamini almadığında ortaya çıkar.

Özellikle sinir sistemi ve beyinde geri dönüşümsüz ve potansiyel olarak ciddi hasarlara neden olabilir.

Normalden biraz daha düşük B-12 vitamin düzeyleri bile, depresyon, konfüzyon, hafıza sorunları ve yorgunluk gibi eksiklik semptomları tetikleyebilir. Fakat, tek başına bu semptomlar B-12 vitamin eksikliğini teşhis etmek için yeterince spesifik değildir.

B-12 vitamin eksikliğinin diğer belirtileri kabızlık, iştahsızlık ve kilo kaybıdır.

Semptomlar arttığında, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma gibi nörolojik değişiklikler içerebilir. Bazı insanlar dengeyi korumakta zorluk çekebilir.

B-12 vitamininden yoksun olan bebekler, yüz titremeleri gibi olağan dışı hareketler, yanı sıra refleks problemleri, beslenme güçlüğü, tahriş ve eksikliğin tedavi edilmemesi durumunda ortaya çıkan büyüme problemleri gösterebilir.

B-12 Vitamini eksikliği ciddi kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır. B-12 vitamininin yetersiz olduğu bazı kişilerde psikoz, mani ve demans gelişme riski daha yüksektir.

B-12 vitamininin yetersiz olması kansızlığa da neden olabilir. Aneminin en sık görülen semptomları yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışıdır.

B-12 Vitamini eksikliği aynı zamanda insanları enfeksiyonların etkilerine daha duyarlı hale getiriyor.

B-12 vitamini eksikliğinin yaygın semptomları:

  • Sinir hasarı
  • Zayıflık ve yorgunluk
  • Ellerde ve ayaklarda karıncalanma
  • Uyuşma
  • Bulanık görme
  • Ateş
  • Terlemek
  • Yürüme zorluğu
  • Sindirim sistemi ile ilgili sorunlar
  • Ağrılı dil veya ağız ülseri
  • Nefes
  • Soluk veya baş dönmesi hissi
  • Depresyon
  • Ruh hali
  • Hafıza, yargı ve anlayışın azalması
  • Soluk ten
  • İştah kaybı
  • Kulak çınlaması (kulaklarda zil sesi, vızıltı veya tıslama sesi)

Bu semptomları yaşayan kişi doktoruyla randevu almalıdır ve sizden kandaki B12 vitamininin düzeyini ölçecektir.

B-12 vitamin seviyesi testi, vücudun genel B-12 vitamin depolarını ölçmek için kandaki veya idrardaki B-12 miktarını kontrol eder.

B-12 vitaminleri normal aralığın dışında olan bir kişi için tedavi gerekmektedir. Vitamin seviyesinin düşük olması nörolojik semptomlara, halsizlik, kabızlık ve kilo kaybına neden olabilir. Yüksek B-12 seviyeleri karaciğer hastalığı, diyabet veya başka bir durumu gösterebilir.

Kimler risk altında?

Veganlar, diyetleri hayvansal kaynaklı ürünleri dışladığından, B-12 vitamini eksikliği riskiyle karşı karşıya.

Gebelik ve emzirme organlardaki eksikliği daha da kötüleştirebilir. Bitki kaynaklı yiyecekler, uzun süreli sağlığı garanti etmek için yeterli kobalamine sahip değildir.

Pernisiyöz anemili kişilerde B-12 vitamini eksikliği olabilir. Pernisiyöz anemi, kanı etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Bu bozukluğu olan hastalar, midede vücudun B-12 vitaminini emmesini sağlayan bir protein olan yeterli iç faktöre (IF) sahip değildir.

Pernisiyöz anemi belirtileri şunlardır:

  • Kabızlık
  • Yorgunluk
  • İştah kaybı
  • Soluk ten
  • Zayıflık
  • Kilo kaybı
  • Yüksek serum folat seviyeleri

Serum folat, kandaki folik asit seviyesidir. Yüksek serum folat seviyeleri B-12 vitamini eksikliği semptomlarını maskeleyebilir ve nörolojik semptomlarını kötüleştirebilir.

Diğer risk altındaki gruplar arasında ince bağırsak sorunları olan insanlar, örneğin ince bağırsakları cerrahi olarak kısaltılmış kişilerdir. Kobalamini uygun bir şekilde ememeyebilirler. Crohn hastalığı olan kişilerin risk altında oldukları söyleniyor, ancak araştırmacılar bunu doğrulayacak kanıt bulunmadığını savunuyorlar.

Gastrit, çölyak hastalığı ve enflamatuar barsak hastalığı eksikliğe yol açabilir, çünkü bu koşullar besin maddelerinin emiliminin azalmasına neden olur.

Kronik alkolizmli insanlar, vücutları da besinleri etkili bir şekilde ememediğinden B-12 vitamini eksikliği yaşayabilir.

Diyabeti metformin ile tedavi eden bireylere vitamin B-12 seviyelerini izlemeleri önerilmektedir. Metformin, B-12 vitamininin emilimini azaltabilir.

Araştırmacılar, metforminin diyabetli bazı insanlarda B12 vitamini düzeylerini azaltabileceğini söylüyor. Tip 2 diyabet hastalarını tedavi etmek için en çok reçete edilen ilaç numarası, birçok hastada gerçekte geri dönüşü olmayan sinir hasarına neden olabilir. Glucophage olarak da bilinen Metformin, dünya çapında 120 milyondan fazla hastaya reçete edilmektedir. Karaciğer tarafından üretilen glikoz miktarını azaltarak ve hastanın insüline duyarlılığını artırarak çalışır.Metformin, öngörülen hastaların yaklaşık yüzde 10’unda çeşitli derecelerde B12 vitamini eksikliğine neden olmaktadır.

Tedavi, tablet olarak ya da B-12 vitamin enjeksiyonlarını içerir. Besin emilimi problemi olan insanlara B-12 vitamini enjeksiyonu yapılmalıdır.

Anormal derecede yüksek bir B-12 vitamini durumu, karaciğer hastalığı, diyabet veya bazı lösemi tiplerinin erken bir belirtisi olabilir.

Bir çalışmada, veriler çok uzun bir süre boyunca yüksek dozlarda B6 ve B12 almanın, erkek sigara içicilerinde akciğer kanseri insidans oranlarına katkıda bulunabileceğini göstermektedir.

 Düşük B-12 vitamin düzeyleri için risk faktörleri

Çocuklar ve büyük yetişkinler, düşük B-12 vitamin düzeyi yaşarlar.

Bazı insanlar, özellikle mide asidi veya diğer sindirim sorunları olanlarda diğerlerinden daha fazla B-12 vitamini eksikliği riski altındadır. Mide asidi B-12 vitaminini yiyeceklerden ayırır, böylece vücudun daha etkili bir şekilde emmesini sağlar.

Aşağıdaki insan gruplarının, B-12 vitamin seviyesini düşük düzeyde yaşama ihtimali diğerlerinden daha fazladır:

Daha yaşlı yetişkinler

Çocuklar

Veganlar ve vejetaryenler

Diyabetli insanlar

Çölyak hastalığı ve Crohn hastalığı dahil olmak üzere B-12 vitamin emilimini azaltan hastalıkları olan kişiler

Gastrik bypass ameliyatı geçiren kişiler

Emzirenler

Kloramfenikol, proton pompası inhibitörleri veya H2 blokerleri gibi ilaç kullananlar

 

 

 

16440cookie-checkVitamin B12 Eksikliğim Varsa!!!

0 0 votes
Article Rating

Yazar hakkında

Prof. Dr. Mustafa SAYGIN administrator

Prof. Dr. Mustafa SAYGIN Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Fizyoloji Ana Bilim Dalı ISPARTA.

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x