Koronavirüs Aşısı Uygulama Zamanı ve Uyku İlişkisi

Koronavirüs Aşısı Uygulama Zamanı ve Uyku İlişkisi

SARS-CoV-2’nin neden olduğu COVID-19’dan 2 milyondan fazla insan öldü.

COVID-19 pandemisini kontrol etmek için aşılar geliştirmek için eşi görülmemiş bir çabayla, mRNA, protein alt birimi ve viral vektör tabanlı aşılar olağanüstü hızlı bir zaman çerçevesi içinde geliştirilmiştir.

Bağışıklık sistemi belirgin sirkadiyen sergilediğinden ritmiklik, aşılamanın zamanlaması da COVID-19 aşılarına karşı bağışıklık tepkisini etkileyebilir. Örneğin, bir çalışma öğleden sonra yerine sabah hepatit A ve grip aşılarının uygulanmasının 4 hafta sonra neredeyse iki kat daha yüksek bir antikor titresi ile sonuçlandığını buldu, bu sadece erkeklerde görülen bir etkiydi.

Bu nedenle, COVID-19 aşılarının sabah uygulanmasının daha yüksek antikor titrelerine neden olması mümkündür. Bununla birlikte, gece vardiyasında çalışanlar için uygun aşılama zamanının nasıl belirleneceği gibi bazı belirsizlikler devam etmektedir.
Bu grup genellikle kronik sirkadiyen bozulmaya sahiptir ve önemli ölçüde daha yüksek COVID-19 teşhisi riski sergiler.

Etkili küresel COVID-19 aşılamasına ulaşmanın aciliyeti göz önüne alındığında, aşılamadan önce ve sonra bireylerin uyku düzenleri ve aşılama zamanlaması hakkında bilgi toplamayı şiddetle savunuyoruz.

Makalenin orjinal halini okumak ve indirmek için tıklayınız.

30430cookie-checkKoronavirüs Aşısı Uygulama Zamanı ve Uyku İlişkisi

0 0 votes
Article Rating

Yazar hakkında

Prof. Dr. Mustafa SAYGIN administrator

Prof. Dr. Mustafa SAYGIN Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Fizyoloji Ana Bilim Dalı ISPARTA.

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x