Kolin ve Sağlığımız

Kolin ve Sağlığımız

Kolin ve Sağlığımız

Kalp Sağlığına Etkisi

Yüksek kolin alımı, kalp hastalığı riskinin azalması ile ilişkilidir. Folat ve kolin, amino asit homosisteinini metiyonine dönüştürmeye yardımcı olur.

Bu nedenle, herhangi bir besin maddesinin eksikliği, kanınızda homosistein birikmesine neden olabilir.

Kanınızdaki yüksek homosistein seviyeleri, kalp hastalığı ve felç riskinin artmasıyla ilişkilidir.

Beyniniz Üzerindeki Etkisi

Hafıza, ruh hali ve zekanın düzenlenmesinde önemli rol oynayan bir nörotransmiter olan asetilkolin üretmek için kolin gereklidir. Beyin fonksiyonu ve gelişimi için önemli olan DNA’yı sentezleyen süreç için de gereklidir.

Hafıza ve Beyin İşlevi

Büyük gözlemsel çalışmalar kolin alımı ve kan seviyelerinin daha iyi bellekte dahil olmak üzere gelişmiş beyin fonksiyonlarına bağlamaktadır.

Günde 1000 mg ilavesi, 50-85 yaşları arasındaki erişkinlerde yetersiz ve hafızalı olan kısa ve uzun süreli sözel hafızanın gelişmesine katkısı olmuştur.

6 aylık bir çalışmada, erken Alzheimer hastalığı olan kişilere fosfatidilkolin verilmesi, küçük bir alt grupta hafızayı mütevazi bir şekilde geliştirmiştir.

Bununla birlikte, sağlıklı insanlar ve demanslı olanlar üzerindeki diğer çalışmalar hafıza üzerinde bir etkiyi ortaya koyamamışlardır.

Beyin gelişimi

Bazı hayvan çalışmaları hamilelik sırasında kolin takviyesi almanın fetal beyin gelişimini iyileştirebileceğini düşündürmektedir. Ancak, insanlarda bu konuda sadece birkaç çalışma var.

1.210 gebe ile yapılan gözlemsel bir çalışma, kolin alımının, 3 yaşındaki çocuklarında zihinsel performansla hiçbir bağlantısı olmadığını ortaya konulmuştur. Bununla birlikte, aynı çalışma, ikinci trimesterde daha yüksek bir alımın 7 yaşındaki aynı çocuklarda daha iyi görsel bellek skorları ile ilişkili olduğunu belirlemiştir.

Başka bir çalışmada 99 gebe, 18 haftadan hamilelikten üç aya kadar günde 750 mg kolin almıştır. Beyin fonksiyonu veya hafızası için hiçbir faydasının olmadığını kanıtlanmıştır.

B4 vitamini sinir impulslarının iletimi için çok önemlidir.

Akıl sağlığı

Bazı kanıtlar, kolinin bazı zihinsel sağlık bozukluklarının gelişiminde ve tedavisinde bir rol oynayabileceğini öne sürmektedir.

Büyük bir gözlemsel çalışma, düşük kan seviyelerini daha yüksek bir kaygı riski ile ilişkilendirilmiştir ancak depresyonla ilişki yoktur.

Bu seviyeler ayrıca belli duygu durum bozukluklarının bir göstergesi olarak kullanılır ve kolin takviyeleri bazen bipolar bozukluğu tedavi etmek için de kullanılır.

Bir çalışma, kolin tedavisinin, bipolar bozukluk tanısı alan bireylerde mani semptomlarını iyileştirdiğini bulmuştur.

Ancak, şu anda bu konuda çok fazla çalışma mevcut değildir.

Diğer Sağlık Faydaları

Kolin bazı hastalıkların gelişimi ve tedavisi ile ilişkilidir.

Bununla birlikte, bunların çoğu için, ilişki açık değildir ve araştırma devam etmektedir.

Karaciğer hastalığı

Kolin eksikliği karaciğer hastalığıyla sonuçlansa da, önerilen seviyelerin altındaki alımların karaciğer hastalığı riskini arttırıp artırmadığı açık değildir.

56.000’den fazla kişiden yapılan bir çalışmada, en fazla alımı olan normal kilolu kadınların, en düşük alımı olanlara göre% 28 daha düşük karaciğer hastalığı riski olduğu bulundu.

664 kişide alkolik olmayan karaciğer hastalığı olan bir başka çalışma, düşük alımların daha yüksek hastalık şiddeti ile ilişkili olduğunu bulmuştur.

Kanser

Bazı araştırmalar, çok fazla kolin alan kadınların meme kanseri riskinin daha düşük olabileceğini göstermektedir.

1,508 kadından birinde yapılan bir çalışmada, serbest kolin oranı yüksek diyet alanların meme kanseri olma olasılığı % 24 daha az olarak saptanmıştır.

Diğer gözlemsel çalışmalarda kanserle bir ilişki bulunamamıştır, ancak deneysel çalışmalar eksikliğin karaciğer kanseri riskini  artırabileceğini göstermektedir.

Buna karşılık, daha yüksek alımlar, erkeklerde prostat kanseri riski ve kadınlarda kolon kanseri riski ile de ilişkili bulunmuştur.

Nöral tüp defektleri

Hamilelik sırasında daha yüksek kolin alımı bebeklerde nöral tüp defekti riskini azaltabilir.

Bir çalışmada gebe kalma konusunda daha fazla alımı olan kadınların, alımları çok düşük olan kadınlara kıyasla% 51 daha düşük nöral tüp defekti riski bulunduğunu kaydetmişlerdir.

Başka bir gözlemsel çalışma, en düşük alımı olan gebelerin, nöral tüp defekti olan bebeklere sahip olma ihtimalinin iki katından fazla olduğunu ortaya çıkardı.

Bununla birlikte, diğer çalışmalar, annenin alımı ile nöral tüp defekti riski arasında bir bağlantı olmadığını göstermiştir.

Kolin Eksikliği

Kolin eksikliği, özellikle karaciğerinize zarar verebilir.

57 erişkinte yapılan küçük bir çalışma, erkeklerin % 77’sinin, menopoz sonrası kadınların% 80’inin ve premenopozal kadınların% 44’ünün kolin eksikliği olan bir diyet yaptıktan sonra karaciğer ve veya kas hasarı yaşadığını tespit edilmiştir.

Bir başka çalışma, menopoz sonrası kadınların kolin eksikliği olan bir diyetle beslendiğinde % 73’ünde karaciğer veya kas hasarı geliştiği bulunmuştur.

Ancak, bu belirtiler yeterli kolin almaya başladığında kaybolmaktadır.

Kolin; hamilelikte özellikle önemlidir, çünkü düşük alım, doğmamış bebeklerde nöral tüp defekti riskini artırabilir.

Bir çalışma; gebe kalma süresi boyunca daha yüksek bir diyet alımının, daha düşük nöral tüp defekti riski ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur.

Ayrıca düşük kolin alımı diğer gebelik komplikasyonları riskinizi artırabilir. Bunlar arasında preeklampsi, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi durumlardır.

Kolin Eksikliği için Risk Grupları

Kolin eksikliği nadir olsa da, bazı insanlar yüksek risk altındadır. Bunlar;

Dayanıklılık sporcuları: maratonlar gibi uzun dayanıklılık egzersizlerinde seviyeleri  düşer. Takviye almanın performansı arttırıp arttırmadığı açık değildir.

Yüksek alkol alımı: Alkol, özellikle alım düşük olduğunda, kolin gereksinimlerini ve eksiklik riskinizi artırabilir.

Menopoz sonrası kadınlar: Östrojen vücudunuzdaki kolin üretimine yardımcı olur. Menopoz sonrası kadınlarda östrojen düzeyleri düşme eğiliminde olduğundan, daha fazla eksiklik riski altında olmaktadırlar.

Hamile kadınlar: Hamilelik sırasında kolin gereksinimleri artar. Bu büyük olasılıkla fetüsün kolin ihtiyaçlarından kaynaklanmaktadır.

Son olarak;

Kolin, optimal sağlık için gerekli olan temel bir besindir.

Sağlıklı beyin fonksiyonu, kalp sağlığı, karaciğer fonksiyonu ve gebelikte anahtar rol oynayabilir.

Gerçek eksiklik nadir olmakla birlikte, Batı ülkelerindeki birçok kişi önerilen alımı karşılamıyor.

Alımınızı arttırmak için somon, yumurta, brokoli ve karnabahar gibi kolin bakımından zengin besinler almayı ihmal etmeyin.

Sağlıcakla kalın….

18150cookie-checkKolin ve Sağlığımız

0 0 votes
Article Rating

Yazar hakkında

Prof. Dr. Mustafa SAYGIN administrator

Prof. Dr. Mustafa SAYGIN Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Fizyoloji Ana Bilim Dalı ISPARTA.

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x