OMİCRON VARYANTI

OMİCRON VARYANTI

SOLUNUM DERNEĞİ TÜSAD’DAN OMİCRON VARYANTI KONUSUNDA ÖNEMLİ UYARILAR

 

Son 2-3 hafta içerisinde Güney Afrika’nın bazı şehirlerinde vaka sayılarında günlük PCR testi pozitiflik oranında yüzde 1’lerden yüzde 30’a yükselme şeklinde hızlı bir artış gözlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda bu duruma COVID-19’un yeni bir varyantının neden olduğu saptanmış ve bu varyanta Omicron (Nu varyantı, B.1.1.529) adı verilmiştir.

 

DELTA’DAN DAHA BULAŞICI

İlk gözlemler ışığında, bu yeni varyantın delta varyantından daha bulaşıcı özellikte olduğu öngörülerek, virüsün bağışıklık sistemi tarafından oluşturulan SARS-CoV-2’ye özgü antikorlardan kaçma yeteneğinin yüksek olabileceği yönünde görüş bildirilmiştir.

 

AŞILAMA HIZI ARTIRILMALI

Tahminlerden hızlı yayılma potansiyeline sahip Omicron varyantına ülkemizde henüz rastlanmasa da Avrupa’da bazı ülkelerde vakalar tespit edilmiştir. Güney Afrika ve komşu ülkelerine uçuş yasağı ve bu ülkeden gelenlere karantina zorunluluğu gibi bazı önlemler halihazırda alınmış olsa da Omicron varyantının tüm dünyada yeniden hızla yayılma, hatta yeni bir dalgaya yol açabilme ihtimaline karşılık, mevcut kısıtlamaların bu varyantın görüldüğü tüm ülkeleri kapsayacak şekilde genişletilmesini ve yurt içinde virüsün yayılmasını önleyecek, aşılama hızını artıracak tedbirlerin acilen alınmasını öneriyoruz.

 

TEDBİRLERE DEVAM

Varyantın Türkiye’de yayılımın yavaşlaması için koronavirüsle ilgili bilinen tedbirlere uyulmaya devam edilmesi gerekmektedir. Omicron ya da diğer varyantlardan korunmak için başta maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmeye devam edilmelidir. Özellikle kapalı alanlarda ve kalabalıkların toplandığı açık alanlarda tedbirli olunmalıdır. Mevcut aşılar da koruyuculuklarını sürdürdüğü için aşılamaların da hızla devam etmesi ve tam doz aşılamaların tamamlanması çok önemlidir.

 

TÜSAD’DAN OMİCRON VARYANTININ YAYILMASINI GECİKTİRMEK İÇİN ACİL ÖNERİLER

Geçtiğimiz hafta ilk kez Güney Afrika’da izole edilen Nu varyantı (B.1.1.529), dünya genelinde hızla yayılmaya başladı.  Bu varyant, Dünya Sağlık Örgütü tarafından endişe edici varyant türü olarak tanımlandı ve “Omicron” adı verildi. Omicron, “S” spike proteinde 32 farklı mutasyon içeriyor ve COVID-19‘un ilk tanımlanmasında günümüze en kompleks mutasyonlara sahip varyant olarak da tanımlanıyor. Özellikle spike proteindeki mutasyonlar ile kolay ve hızlı bulaşma ve hücreye daha fazla tutunma potansiyeli olabileceği düşünülüyor. Mevcut aşıların etkinliğinde azalma ve antikordan kaçma özelliği taşıdığı öngörülüyor.

Omicron varyantı, öncelikle aşılamanın kıta genelinde yüzde 7 ve altında olduğu Afrika kıtasında rapor edildi. Ortaya çıkışının ardından hızlı bir şekilde Belçika, Almanya, Çekya, İngiltere, İtalya, İsrail, Hong Kong, Güney Afrika, Botsvana, Danimarka, Avusturya ve Avusturalya’dan olgu bazında vakalar bildirilmeye başladı. Dünya çapında aşılama belirli oranlara ulaşmadıkça yeni varyantların oluşumunu engellemek imkânsız gibi görünüyor. Dünya Sağlık Örgütü, pandeminin aşısızların pandemisi olacağını belirtmişti, yeni varyantla salgın seyrine maalesef tekrar başa dönüş oluyor.

İZOLASYON TEDBİRLERİ UYGULANMALI

Bu nedenle dünya genelinde uyarılar ve özellikle Afrika ülkelerine seyahat kısıtlamaları konulmaya başlandı. Güney Afrika deneyiminde hastalığın aşırı yorgunluk ve ateşle ama genelde hafif seyrettiği, tat-koku alma bozukluğunun olmadığı bildirildi. Şu aşamada panik yapmaya gerek yok ama özellikle riskli bölgelerden gelen kişilere havalimanlarına tarama ve izolasyon uygulanmalıdır. Delta varyantı iki ay içine dünya çapında ve ülkemizde yaygınlaşmıştı.

AŞILAMADA ÜÇÜNCÜ DOZ TAMAMLANMALI

Kış aylarına girdiğimiz ve özellikle Avrupa, Almanya, İngiltere ve Rusya’da çok hızlı vaka artışının yaşandığı bugünlerde ülkemize Omicron varyantının yaygınlaşmasını geciktirmek için alınacak önlemler konusundaki önerilerimiz şunlardır:

  • Yurt dışından gelişlerde tarama ve izolasyon önlemlerinin düzenlenmesi,
  • Kapalı alanlarda etkili maske kullanımı ve mesafeye dikkat edilmesi,
  • Aşıların tam doza tamamlanması.


Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği 

31270cookie-checkOMİCRON VARYANTI

0 0 votes
Article Rating

Yazar hakkında

Prof. Dr. Mustafa SAYGIN administrator

Prof. Dr. Mustafa SAYGIN Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Fizyoloji Ana Bilim Dalı ISPARTA.

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x