Sağlıklı beslenme konusu ile ilgili bir araştırma yaptıysanız, antioksidan içeriği diğer bütün meyvelerden çok daha zengin olan yaban mersini (Blue Berrie) karşınıza çok sık çıkmıştır. Yararları saymakla bitmeyen bu ufak meyvenin çeşitli türleri bulunmakla birlikte, son zamanlarda karşımıza şimdiye kadar adını pek duymadığımız Vahşi Alaska Yaban Mersini çıkmaktadır.
Vahşi Alaska Yaban Mersini
Yerel alaska dilinde “Kyani” (Ky-äni) olarak bilinmekte ve aynı zamanda “Güçlü şifa” anlamına da gelmektedir. Hikaye Alaska’da, Dick ve Gayle Powell adlı bir çiftin Alaska kabilesinde çalışmalar yapan ve kabilenin sağlık durumuna hayran kalan bir araştırmacı ile tanışmasıyla başlar. Araştırmacı kabilenin dilinde kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve diğer yaygın hastalıklara karşılık gelen hiçbir kelime olmadığının farkına varmış ve kabile diyetinin beslenme zenginliğinin böyle zorlu bir ortamda kabilenin sağlığının korunmasına katkıda bulunduğuna ikna olmuştur. Araştırmacı kabilenin yabani “Sokeye Somonu”nun yanı sıra rutin olarak Vahşi Alaska Yaban Mersini tükettiğini kaydetmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda diğer türlere oranla daha kalın bir deriye sahip olan Vahşi Alaska Yaban Mersini mersininin sağlığı destekleyici birçok özelliğinin yanında yüksek miktarlarda antioksidan ihtiva ettiği kanıtlanmıştır.
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’nın (USDA) yaptığı bir araştırmada normal yaban mersininin karşılaştırıldığı 24 farklı taze meyveden, 23 farklı taze sebzeden, 16 farklı ot ve baharattan ve 10 farklı sert kabuklu yemişten daha fazla antioksidan içeriğine sahip olduğu ortaya çıkmıştır.
Vahşi Alaska yaban mersininin ise yetiştiği sert doğa koşulları yüzünden diğer türlere oranla daha fazla besin değeri ihtiva ettiği ve yapılan testler sonucunda Vahşi Alaska Yaban Mersini diğerlerine oranla 10 kat daha fazla antioksidan içerdiği saptanmıştır. “Beyni koruma söz konusu olduğunda Yaban mersini gibisi yoktur, ona beyin mersini de diyebilirsiniz.” Dr. James Joseph hayvanlar üzerinde yaptığı literatüre geçen araştırmalarında günlük olarak eser miktarda tüketilen yaban mersininin yaşlılığa bağlı gelişen hafıza gerilemelerini ve motor fonksiyonlarındaki aksamaları önemli miktarlarda yavaşlattığını göstermiştir. Yayımlanan başka bir çalışma Vahşi Alaska Yaban Mersini içerisindeki besinsel ihtivada keşif edilen antioksidanlar yaşa bağlı nöral,zihinsel ve motor fonksiyonları ile alakalı bozuklukları önlediği belirtilmiştir.
Araştırmacılar yaban mersininin aynı zamanda Amniyotrofik Lateral Skleroz (ALS), Alzheimer veParkinson gibi yavaş seyreden hastalıklarda da nörodejenaratif süreci yavaşlatarak yarar sağlayabileceğini öne sürmüşlerdir.
Hayvanlar üzerinde yapılan diğer bir araştırma da ise yaban mersini tüketimi ile hayvanların beyin yapılarında öğrenme kapasitelerinin arttığı yönünde değişimler gösterdiği saptanmıştır.
Michigan Üniversitesi Kap ve Damar Sağlığı Merkezindeki bir araştırmaya göre yaban mersininin karın bölgesi yağlarını erittiği ve kalp damar hastalığı riskini azalttığı bunun nedeninin ise Yaban Mersininin ihtiva ettiği yüksek phytochemical (doğal oluşan antoksidan) seviyeleri olduğu rapor edilmiştir.
Yazar hakkında